Markus Mikael Myllyniemi Historian opiskelija ja kansalaisaktiivi | SDP:n kunnanvaltuutettu Kirkkonummella

Puolustusministeri Niinistö taistelee väärää sotaa

  • Hävittäjähankinnat eivät turvaa Suomen asemaa tulevaisuuden asymmetrisen sodankäynnin maailmassa
    Hävittäjähankinnat eivät turvaa Suomen asemaa tulevaisuuden asymmetrisen sodankäynnin maailmassa

Neljäkymmentä miljardia. Se tulee olemaan Puolustusvoimien vaatimien hävittäjien kokonaiselinkaarikustannus tulevan 30 vuoden ajalle. Valtiontaloudessa tämä investointi vastaa noin vuoden siirtomenoja, joilla rahoitetaan muun muassa suomalaisten sosiaaliturva. Julkisuudesta voi lukea, kuinka keskustelu koneiden määrästä on jo ikään kuin käyty. Ne, jotka uskaltavatkin väittää vastaan, leimataan välittömästi joksikin pasifistin ja pelkurin väliltä.

Perinteisesti viranomaiset – tässä tapauksessa Puolustusvoimat – antavat pohjaesityksen, jonka pohjalta käydään poliittinen ja parlamentaarinen keskustelu. Näin päätöksenteko toimii demokratiassa, jossa kansanedustajat sekä muut luottamushenkilöt valvovat äänestäjiensä hyvinvointia ja etuja. Nykytilanteessa olemme kuitenkin valmiita sokeasti luottamaan viranomaiseen, joka mahdollisesti haluaa vahvistaa omaa valta-asemaansa yhteiskunnassa.

Hävittäjähankinta on kenties keskeisin ulkopoliittinen päätös, joka Suomessa tullaan tekemään 2020-luvulla. Koneiden alkuperämaa tulee sanelemaan suomalaisten omaa ulkopolitiikkaa ja väkisinkin ajamaan meitä kohti valtablokkien maailmaa. Hornetit tulevat viemään Suomea Yhdysvaltojen syliin, kun taas ruotsalaiset SAAB-hävittäjät olisivat merkittävä askel pohjoismaisen puolustusyhteistyön saralla.

Tulevaisuudessa asymmetrinen sodankäynti tulee valtaamaan lisää alaa, minkä vaikutukset ovat jo nyt näkyvissä Suomessa. Massahyökkäykset ja rintamasodankäynti eivät ole enää yksinkertaisesti nykypäivänä taloudellisesti kannattavia, ja siksi sota onkin siirtymässä hyvin vahvasti verkkoon ja kotirintamalle. Vieraat valtiot vaikuttavat jo nyt Suomen sisäpolitiikkaan ja luovat epävakautta. Samalla kyberhyökkäykset julkisten ja yksityisten tahojen elintärkeitä tietojärjestelmiä kohtaan ovat lisääntyneet huolestuttavalla tavalla.

Päinvastoin kuin puolustusministeri Niinistö aiemmin totesi, Suomen turvallisuutta ei taata sadalla hävittäjällä, vaan lisäämällä sisäisten uhkien torjumiseen tarkoitettuja resursseja. Suomalaisten jokapäiväistä elämää uhkaavat huomattavasti enemmän vieraiden valtioiden rahoittamat ääriryhmät ja modernit asymmetrisen sodankäynnin keinot kuin konventionaalinen sota. Rintamasodankäyntiä ehkäisevät kaikkein parhaiten maailman taloudellinen verkottuneisuus ja uskottavat riippumattomat sotavoimat, joita eivät ohjaa vieraiden valtioiden lobbarit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

rintamaodankäynti ei ole hävinnyt mihinkään itäukrainassa,syyriassa,,-tsetseniaan putin meni perinteisesti,samoin abhasian ryöstö perinteisesti,,!

ei rintamalinjat vielä katoa,tekniikka ei ole kehittynyt tarpeeksi !

suomen puolustus maksaa jokatapauksessa,tärkeintä olisi tinkiä vastaostot tappiin saakka !

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Unohdit Afganistanin jossa suomalaisetkin ovat mukana tosin pysyneet rauhanturvaajina.
USA ja Viro on valinnut puolensa "rauhaan pakottajina".

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Markus Myllyniemen kirjoitus sopii hyvin yhteen punavihreän hokeman "Suomi kuuluu kaikille" kanssa.

Jos Suomi kuuluu kerran kaikille, niin miksi ostaa edes kalliita JAS-hävittäjiä?

Mitä sitten tulee vieraiden valtojen mielipidevaikuttamiseen yms, on Moskovalla jo nyt myös SDP:ssä omat vaikutuskanavansa...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Voi kun siellä Kremlissä sekä Venäjän asevoimien yleisesikunnassa päätöksiä tekevät aivan toisenlaiset henkilöt kuin 22-vuotiaat kunnanvaltuutetut ja historian opiskelijat. Epäilen. että he eivät siellä kaipaa luentoja modernin asymmetrisen sodankäynnin keinoista, tai ainakin haluavat kuunnella niissä alan ammattilaisia vankalla omakohtaisella kokemuksella.

Puolustusministeri Niinistö taistelee kyllä ihan sitä samaa sotaa kuin Kreml, teillä opiskelijapoliitikoilla kuplassanne on sitten ne omanne.

Pakollinen nuukailu- ja voivottelu-osuus väittää, että 30 vuoden aikana 64 HX-hävittäjää tulee maksamaan 40 mrd €.

No mutta sehän on todella halpaa! Suomalaisten suosituimmat kansanhuvit: rahapelien pelaaminen, alkoholin ryyppääminen, tupakointi, ja näiden seurausten hoidattaminen maksavat tuossa ajassa 30 * 10 mrd € = 300 mrd €.

ks. http://hannumononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20169...

Koko elämä maksaa, ja väärissä asioissa nuukailemalla pääsee ennenaikaiseen hautaan.

Hyvää intoa lähihistorian opiskeluun, sen turvallisuusaspektiin painottuen!

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Suosittelen vilpittömästi historian opiskelijalle vähän tutustumista sota-ajan historiaan. Se käy mukavasti lukemalla ”Kansa taisteli – miehet kertovat” -lehtiä, jotka ovat luettavissa digitoituina netissä.

Kenraali K.L. Oesch kirjoittaa lehden ensimmäisessä numerossa:

”Paljon on suomalainen sotilas kautta aikojen saanut kestää. Hän kestää tulevaisuudessakin maansa vapautta puolustaessaan. Varmaankin myös Suomen kansa niin tahtoo ja antaa miestensä kestämisen aineelliset edellytykset”

http://kansataisteli.sshs.fi/

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Markus Myllyniemen kannattaisi ihan ensimmäiseksi lukea Wolf H. Halstin (tuolloin kapteeni) ennen talvisotaa kirjoittama teos "Suomen puolustaminen". Siinä esiintuotu piti paikkansa talvisodassa, ja on ajankohtaista tänäkin päivänä konventionaalisen sodankäynnin osalta.

Vihollinen oli Halstille tuolloin selviö, ja sitä se on Suomelle tänäkin päivänä!

Mainitusta teoksesta on otettu uusintapainos vuonna 2006.

Jos maamme, tai sen osa, yritetään nykyisin vallata tapahtuu se viime kädessä vanhaan malliin maavoimin. Tietenkin hiukan modernimmassa muodossa. Puolustuksessa ei auta pelkkä peukaloiden heilutus näyttöruutuineen. Miestä ja konetta pitää olla puolustajallakin maalla, merellä ja ilmassa.

Etkö ole seurannut Markus miten Venäjä on sotinut viime vuosina? Enimmäkseen miehin, tykein ja panssarein, ei tietokonein. Ja panssaritkin vanhempaa kalustoa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Taas yksi punainen pellervo joka tietää asiat paremmin kuin spesialistit. Hyvää kirjoituksessa oli että se loppui ja että puoluekanta tuli ilmi.

Käyttäjän marttiakauppala kuva
Martti Kauppala

Monitoimihävittäjät hankitaan puolustamaan Suomea. Hankintojen eräs tavoite on nostaa Suomen sotilaallinen puolustuskyky mahdollisimman korkeaksi. Tämä tarkoittaa että vihollinen joutuu sitomaan hyökkäykseen paljon kalustoa ja erilaisia resursseja. Sotilaallisen ilmaylivoiman, ilmaherruuden, saamiseksi on hyökkääjällä oltava vähintään kolminkertainen kalustollinen ja tekninen sekä laadullinen ylivoima. Jos ilmaherruutta ei ole, heikentyy muu vihollisen sotilaallinen toiminta oleellisesti. Samalla kasvaa merkittävästi riski koko hyökkäyksen epäonnistumisesta.
Venäjän ilmavoimista, kokonaisvahvuus noin 1400-1500 konetta, on 3/5 osaa keskitetty läntiseen sotilaspiiriin jonka luoteisrajalla sijaitsee Suomi. Jostain syystä, Suomen lähialueelle, Kuolan niemimaalta Leningradin alueelle asti on sijoitettu kymmenkunta sotilastukikohtaa. Näissä tukikohdissa ja niiden lentokentillä on noin 200 taistelukonetta, hävittäjiä, hävittäjäpommittajia, pommikoneita sekä tiedostelukoneita.
Suomen Hornet-18C/A on päivitetty viimeiseen, MLU2 saatavilla olevaan versioon, jolloin mallinimeksi tuli Hornet-18 F/A. Suomella on tällä hetkellä käytössä vain kaksi lennostoa joissa on yhteensä noin 50 Hornet-18 F/A konetta. Kun Suomi pitää 2030-luvun puoliväliin asti Hornet-18 A/F koneet käytössä, ja ehditään saada 100 kpl Jas Gripen 39 E/F käyttöön, tilanne tasoittuu. Suomi tarvitsee puolustukseen kolme toimivaa lennostoa, nykyisten kahden Karjan lennosto ja Lapin lennosto tilalle. Lennostoissa tulisi olla 30 konetta käyttövalmiina. Kriisitilanteessa lennostot voitaisiin joko lentueina tai laivueittain hajauttaa ympäri Suomea. Jas Gripen 39 E/F toimii varmasti väliaikaisilta kentiltä käsin. Nousuun ja laskuun riittää 800 metriä tien pätkää. Päämekaanikko ja neljä mekaanikkoa tarkastavat, tankkaavat ja aseistavat koneen noin 15 minuutissa. Meteor-ohjus, ilmasta-ilmaan on tehokas. Jassm-risteilyohjus, ilmasta maahan täytyy tosin saada ”Jassikoiden” mukaan. Hinnaltaan ja käyttökustannuksiltaan Jas Gripen 39 E/F on erittäin kilpailukykykyinen. Lentäjien on saatava lentokokemusta ja harjoittelua vähintäänkin 180 lentotuntia vuodessa. Suomi ei tarvitse ”ilmaherruus hävittäjiä” vaan torjuntahävittäjiä. Hävittäjiä ei hankita halleissa seisomaan joten käyttötunnin hinta on eräs merkittävä seikka muiden ominaisuuksien mukana.
Uutisia Moskovasta. Suhoi-57 (Pak Fa) on saatu sarjatuotantoon. Ensimmäinen 12 koneen laivue, lisättynä kolmella varakoneella pitäisi olla käytössä vuonna jo 2023. Tämä monitoimihäivehävittäjä on vuosikymmeniin ensimmäinen täysin uusi venäläinen kone. 2030-luvulla poistuvien Mig-31BM koneiden korvaajaksi tulee alun perin Mig-29 koneesta kehitetty Mig-35. Natonimi Fulcrum-F, joka tuli käyttöön 2000-luvulla. Samalla kaavalla Suhoi-27 koneesta on kehitetty nykyinen Suhoi-35BM, joka tunnetaan natonimellä Flanker-E. Kone on otettu käyttöön 2010-luvulla. Nämä mallit ovat kolmannen sukupolven koneita mutta uusimpien päivitysten jälkeen jo lähempänä neljättä sukupolvea. Mig-31 korvaajaksi on myös kaavailtu uutta Mig-41 torjuntahävittäjää, joka taitaa kuitenkin olla vielä suunnitteluvaiheessa.
Olisiko Suomen nyt viimeinkin liityttävä Natoon, varmuuden vuoksi?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Jokaisessa maassa on joku armeija onneksi Suomessa suomalainen.
Miksi Venäjän otit esille kun venäläiset eivät itsekään usko maahansa?
Suomen Pankin mukaan Putinin lähipiirin rikkaiden perheet asuvat europassa ja investoinnit Venäjällä loppuivat 2013 siis jo ennen Krimiä.
Viron presidentti sanoi että Venäjä jää jälkeen kehityksestä jokainen päivä.
Virolaiset ennakoivat Neuvostoliitonkin kaatumisen.
Raha on virrannut länteen joten vahingoittaisiko rikkaat omaisuuttaan?
Putin on ilmeisesti saanut leikkiä johtajaa Krimillä harmittomasti.

Käyttäjän PekkaSaikkonen kuva
Pekka Saikkonen

”… ruotsalaiset SAAB-hävittäjät olisivat merkittävä askel pohjoismaisen puolustusyhteistyön saralla.”

Voi hyvät hyssykät! Pohjoismaista Nato-maa Islannilla ei ole omia puolustusvoimia lainkaan ja Nato-maat Tanska ja Norja hamuavat F35-koneita minkä ehtivät. Yhteistyö on oletettavasti enemmän kiinni yhteisistä päämääristä ja uhkakuvista kuin maiden ilmavoimien käyttämistä konetyypeistä.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Itse asiassa historian opiskelun pitäisi olla pakollinen sivuaine esim. valituille kansanedustajille. Luulen, että Suomeen ei hyökätä muutoin kuin torjumaan tänne tulevan (tai tulleen) toisen liittoutuman joukkoja. Maamme on pelkkä sopivasti sijaitseva sotanäyttämö, joka ei ole kummankaan aktiivisen osapuolen alueella. Siinä tilanteessa omien hävittäjien lukumäärä ei ole tärkeä. Tämä näyttää olevan nykysodankäynnin pysyvä maaiolmanlaajuinen formaatti 1950 -luvulta lähtien.

Sota Suomessa ei tule olemaan oma sotamme! Meille tullaan tosin uskottelemaan niin. Ja kova uskottelu on tämän vuosisadan juttu.

Toimituksen poiminnat