Markus Mikael Myllyniemi Historian opiskelija ja kansalaisaktiivi | SDP:n kunnanvaltuutettu Kirkkonummella

150 miljoonaa turvetukeen, 0 euroa hoitajamitoituksen nostoon

Raha on hyvä renki mutta harvinaisen huono isäntä. Siitä huolimatta olemme viimeisen puolen vuosikymmenen aikana siirtyneet kollektiivisesti maailmaan, jossa elämäämme ohjaavat talouden kasvuluvut ja bruttokansantuotteen kehitys. Jos kansantaloudella menee huonosti, niin leikkauslistalla ensimmäisenä ovat kansalaisten tukipalvelut. Mikäli talous taas romahtaa rahanahneiden ja isokenkäisten keinottelun takia, kohdistuvat veronkorotukset ensimmäisenä keski- ja pienituloisiin eikä suursijoittajiin.

Hallituspuolue Kokoomus on nyt useaan kertaan todennut, ettei tehostetussa palveluasumisessa asuvien vanhusten kipeästi tarvitsemaan hoitajamitoituksen nostoon ole varaa. Tavallisen kansalaisen hyvinvointiin panostamiseen ei eräiden mielestä ole koskaan riittävästi rahaa, vaikka suomalaisten suuryritysten tukemiseen käytettävien varojen määrä on viime vuosina tasaisesti kasvanut.

Työ- ja Elinkeinoministeriön vuonna 2017 toteuttaman tutkimuksen mukaan vain 11% kaikista yritystuista ovat valtiolle hyödyllisiä. Valtio pistää siis miljardeja euroja kankkulan kaivoon tukiessaan kilpailukyvytöntä liiketoimintaa. Yritystukiin kuuluu myös noin 150 miljoonan euron tuki turpeen energiakäytölle alennetun verokannan kautta. Energialähteenä turve on äärimmäisen epäympäristöystävällinen ja sen kerääminen soilta sekä tuhoaa paikallisia ekosysteemejä että heikentää alueen virkistysarvoa paikallisten asukkaiden näkökulmasta.

Raha kävelee ympäristön yli myös kaivos- ja louhimotoiminnassa, jossa kansainväliset yritykset käyttävät Suomea hyödyksi kuin kehitysmaata. Lupaus työpaikoista, elinvoimasta ja veroeuroista on usein tarpeeksi voitelemaan paikalliset päättäjät, vaikka toiminta jättäisikin jälkeensä vain nettotappion. Dollarinkuvat silmissä on helppo ummistaa silmänsä luonnon ja paikallisten asukkaiden kokemalle tuskalle.

Pienen suomalaisen hyvinvoinnista on helppo leikata, sillä hänellä ei ole takanaan kymmenien lobbareiden verkostoa ja satoja tuhansia euroja, joiden avulla hän voisi nostaa esiin omia ongelmiaan. Hyvän poliitikon pitäisi kuitenkin tajuta jo ilman lobbareiden kuiskutteluakin, että todellinen yhteiskunnallisen pääoman kasvu toteutetaan kansallisen hyvinvoinnin – ei suuryritysten voittojen maksimoinnin – kautta. Samalla kansalaisten tulisi ymmärtää, että yksilöinä he ovat suuryrityksiä heikompia, mutta kansakuntana ja demokraattisina päätöksentekijöinä merkittävästi voimakkaampia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Sisäministeriö käy Valviran kanssa läpi, mitä erityistukea poliisi voi antaa hoivakotien valvonnan koko ketjun onnistumiseen. Näin sanoo sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) Twitterissä.

STT kertoi aiemmin, että Sosiaali- ja terveysalan lupavirasto Valvira harkitsee niin sanottujen haamuhoitajatapausten viemistä rikosprosessiin.

Mykkänen painottaa, että poliisi tutkii tapaukset rikosilmoituksen perusteella, mutta poliisi voi kuitenkin arvioida esitutkintakynnystä myös vihjeiden perusteella."

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/poliisi-mukaan...

---

Vakavimmista vanhusten, vammaisten ja lasten laiminlyönneistä kannattaa tehdä siis rikosilmoitus, jotta ne eivät nyt hautaudu valtaisaan valitusten tulvaan.

Pekka Pylkkönen

Sosiaaliturvaan toki pannaan jo 70 miljardia josta noin puolet vanhuuden etuuksiin ja palveluihin. Eivät he nyt ihan ilman jää.

Samuli Karjalainen

Suomen valtion budjetti on noin 50 miljardia. Mistä ihmeestä saat tuo 70 miljardia. Sinä näytät lisäksi kuvittelevan sosiaalimenojen menevän pelkästään etelärannikon porukoille. Suonessa sairastetaan eniten keskustan kannatusalueilla Pohjois- ja Itä-Suonessa.

Pekka Pylkkönen

Sosiaaliturvan rahoitukseen osallistuvat muutkin tahot kuin valtio. Muunmuassa kunnat ja sosiaaliturvarahastot. Julkiset menot kaikkinensa ovat noin 130 miljardia.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Blogisti lienee perillä ettei hoitajamitoituksen nosto ole ei saanut omaa lakiansa.
Sosialidemokraatit oli hallituksessa hyväksymässä 28.12.2012 vanhuspalvelulakia jossa hoitajamitoitus on suositus 0,5 jote näillä mennään nyt.
Kun kunnallinen valvonta on ollut vaihtelevaa ja ongelmia on kertynyt nyt ryppääksi asti. On kylläkin nyt hyvä että valvonta on piristynyt.

Samuli Karjalainen

Turvekin on Suomessa ihmistä tärkeämpää.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Melkein miljardi heitetty tuuleen vuodesta 2010 lähtien.

Vuonna 2017 heitettiin n. 220 miljoonaa euroa.

Hulluus jatkuu - jollei järki voita- vuoteen 2030 asti : kokonaistuho 3-4 miljardia euroa.

Eikö näille miljardeille löydy parempaa käyttöä?

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Hyvä kirjoitus!
Raha on kävellyt vanhustenkin yli hoito on mitä on.Ongelmia ei poisteta yksin hoitaja mitoituksella vaan moni muu asia on lisäksi aiheuttanut vanhusten kaltoin kohtelun.
Politikot ovat mahdollistaneet vanhusten hoidon alas ajon ja yksityisiä hoitolaitoksia on perustettu, kuin sieniä sateella. Valvonnan on annettu pettää, että rahan ahneiden yksityisfirmojen toiminta on mahdollistettu.

Sama menoa on kaivokset/louhimot lobbarit ja politikot hoitaa homman; "Raha kävelee ympäristön yli myös kaivos- ja louhimotoiminnassa, jossa kansainväliset yritykset käyttävät Suomea hyödyksi kuin kehitysmaata".

Tätä meno on ollut ja tulee olemaan vaalien jälkeenkin. "Pienen suomalaisen hyvinvoinnista on helppo leikata, sillä hänellä ei ole takanaan kymmenien lobbareiden verkostoa ja satoja tuhansia euroja, joiden avulla hän voisi nostaa esiin omia ongelmiaan".

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Uusi kansalaisaloite - käykääpä allekirjoittamassa:

"Ikäihmisten ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoituksen vähimmäismäärä on kirjattava lakiin"

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3835

Risto Salonen

Allekirjoittakaa ja tehkää sama virhe kuin sähköverkon maakaapeloinnin kanssa.
Avoin vekseli silloin siirtoyhtiöille (varsinkin myynnille pääomasijoittajille) ja nyt hoivayhtiöille julkisille kuin myös yksityisille.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Katsokaa alla olevasta ammattibarometrista oman alueenne työvoiman tilanne:

https://www.ammattibarometri.fi/posterivalinta.asp

On aika erikoista, että Keski-Suomen alueella on ylitarjontaa lähihoitajista.

Houkutelkaa nyt ihmeessä nämä hoitajat pian jollakin porkkanalla ympäri Suomen puuttuville vanhushoivan paikoille!

Toimituksen poiminnat