Markus Mikael Myllyniemi Historian opiskelija ja kansalaisaktiivi | SDP:n kunnanvaltuutettu Kirkkonummella

Suomessa tarvitaan talouspolitiikkaa, ei kurjuuspolitiikkaa

Viimeiset kymmenen vuotta maamme talouspoliittista keskustelua on leimannut keskittyminen päivänpolttaviin ongelmiin kuten heikkoon kustannuskilpailukykyyn, matalaan työllisyysasteeseen ja julkistalouden velkaantumistahtiin. Samalla olemme kuitenkin unohtaneet katsoa talouspolitiikassa pidemmälle kuin välittömään tulevaisuuteen. On totta, että ongelmat, jotka ovat olleet keskustelun keskiössä, ovat vakavia. Valitettavasti nämä on kuitenkin ymmärretty vielä kokoaan suuremmiksi, suorastaan kansakuntaa uhkaaviksi dilemmoiksi, joitten ratkaisemiseksi mitkään keinot eivät ole riittävän radikaaleja.

Koulutukseen ja hyvinvointivaltioon kohdistuvat leikkaukset ovat vakavasti heikentäneet maamme talouden pitkän aikavälin kasvupotentiaalia, joka nojaa väestön korkeaan koulutusasteeseen, erinomaiseen sosiaaliseen liikkuvuuteen ja yhteiskunnan ainutlaatuiseen vakauteen. Toisaalta Suomessa on toteutettu uudistuksia, jotka näyttävät paperilla ja yksinkertaisten tilastojen valossa toimivilta, mutta jotka eivät puutu ongelmien juurisyihin. Malliesimerkki tästä on aktiivimalli, jonka tilastollinen ”teho” perustuu siihen, että työttömät pakotetaan aktiivisiksi. Tämä aktiivisuus ei välttämättä hyödytä taloutta tai edes työttömän työllistymistä mitenkään, mutta on omiaan työllistämään Kelan virkamiehiä.

On hälyttävää, että velkamörön pelossa julkisia menoja on rajusti leikattu taantuman keskellä, mikä on syventänyt ja pidentänyt taantumaa entisestään. Nämä leikkaukset eivät myöskään ole vähentäneet kestävyysvajetta, vaan pikemminkin pitkällä aikavälillä pahentaneet sitä ja ovat heikentäneet taloutemme kasvupotentiaalia. Järkevään talouspolitiikkaan kuuluu ajatus, että sopeutustoimet tulisi toteuttaa talouden kasvaessa, jolloin ne myös hillitsevät talouden ylikuumenemista.

Jotta voisimme toteuttaa pitkäjänteistä talouspolitiikkaa, on meidän tiedettävä taloutemme haasteet. Näistä merkittävimmät ovat globaali kestämätön kehitys, työelämän rakennemuutos ja kestävyysvaje. Ainoat ratkaisut taloutemme ongelmiin ovat innovaatioiden edistäminen ja myönteiseen kehitykseen kannustaminen valtion taholta. Tämän tulisi olla kaiken talouspolitiikkamme perusta. Tässä valossa Sipilän kolmen koplan talouspolitiikka näyttäytyy pikemminkin tuvan lämmittämisenä seinähirsiä polttamalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat